Yunanlı Prof. Konstantinos Philis, Kathimerini gazetesinde Suriye’deki son durumla ilgili yazdığı ‘Türk Planı’ başlıklı yazısında, Suriye ile KKTC arasında bir Münhasır Ekonomik Bölge anlaşması imzalanabileceği endişesini dile getirdi.
Suriye’ye deniz kıyılarının KKTC’nin olduğuna dikkat çeken Philis, ‘’Türkiye, Şam’daki yeni hükümetten Kıbrıslı Türklerle anlaşma imzalamasını isteyecek’’ dedi.
Böyle bir durumda Türkiye ile KKTC arasında 2011 yılında imzalanan MEB anlaşmasının ‘meşru hale’ geleceğini yazan Philis, ‘’Bundan sonra ikinci olarak uluslararası tanınma çabası ortaya çıkacak’’ dedi.
Suriye ile KKTC arasında bir sınır çizilebileceğine de işaret eden Prof. Philis, ‘’Bunun iki önemli faydası olacaktır: Sahte devlet varlık kazanacak ve çabaladığı uluslararası meşruiyet sunulacak’’ ifadelerini kullandı.
Konstantinos Philis, bu süreçte AB ve ABD’nin Yunanistan’ın yanında yer alması gerektiğine işaret etti.
KIBRIS’I HARİTADAN SİLECEKLER
Rum yazar Kostas Venizelos ise Konstantinos Philis’in yazısına atıf yaparak, ‘’(güney) Kıbrıs’ı haritadan silecekler’’ dedi.
Yeni Şam yönetimi ile imzalanacak bir MEB anlaşmasının ‘ikinci Türk-Libya mutabakatı’ anlamına geleceğine dikkat çeken Kostas şunları yazdı:
‘’Cumhurbaşkanı Erdoğan haritayı değiştirmeye çalışıyor. Suriye’de kontrollü bir İslam devletinin kurulması sadece (güney) Kıbrıs’ı ve Yunanistan’ı değil, geri kalanları da korkutuyor. Başta İsrail, Lübnan, ABD, Mısır. Herkesin önleyici seferberliği zorunludur.