Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde Yargı Reformu Stratejisi Tanıtım Toplantısı’nda konuştu. Herkesin adalet önünde eşit olduğunu vurgulayan Erdoğan, ‘’Hiç kimse yargıya parmak sallayamaz’’ dedi. Erdoğan daha sonra adalet mekanizmasını daha da güçlendirecek Yargı reformlarını açıkladı.
İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar:
YANGIN FACİASI
‘’Kartalkaya’daki yangında vefat eden 78 vantandaşımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Tedavileri devam eden 10 kardeşimize de rabbimden acil şifalar niyaz ediyorum.’’
AYRICALIKLAR DÖNEMİ GERİDE KALDI
‘’Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin hayırlı olmasını diliyorum. Bizler adaletin mülkün temeli olarak gören bir geleneğin mirasçılarıyız. Yargı makamının itibarına halel gelmemesi ve toplumun adalete olan inancının sarsılmaması bizim için her türlü mülahazanın üzerindedir. Bazı insanların hukuk önünde ayrıcalıklara sahip olduğu günler artık geride kalmıştır. Yargı pratiğinin yerleşmesinin Türk demokrasisin adına önemli bir vasıf olarak görüyoruz.’’
“KİMSE YARGIYA PARMAK SALLAYAMAZ”
Hukuk karşısında kendisini dokunulmaz görenler kabullenecek ki kimse hukukun üstünde değildir. Suç işleyen hesabını bağımsız Türk mahkemelerinde verecektir.
Hiç kimse yargı mensuplarını kimse tehdit edemez, yargı camiamıza parmak sallayamaz. Muhalafet partisi başkanı da olsanız kameralar karşısında kimse tehdit savuramazsınız.’’
HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİ KORUYACAĞIZ
‘’Üçüncü Yargı Reformu Strateji’nin uygulanma dönemi 2024 yılı itibarıyla sona erdi. Bugün 2025-2029 yıllarını kapsayan 4. Yargı Reformu Stratejisi Belgesi ile karşınızdayız. Yeni reform belgemiz bugüne kadar ki gelişmelerin değerlendirmelerin, duyulan ihtiyaçlar doğrultulusunda oluşturulmuştur. Yargı bağımsızlığını daha da güçlendirmeyi, yargılamaların zamanında ve makul surede tamamlanmasını, çözüm merkezli bir adalet sistemi oluşturmayı, verimliliği artırmayı, yargıya ilişkin güven ve memnuniyeti artırmayı, ceza adalet sisteminin etkinlik ve caydırıcılığını tahkim etmeyi hedefliyoruz. Belgenini ilk amacı süreçlerin yeniden yapılandırılmasıdır. Toplumun tüm kesimlerini kuşatan yeni ve sivil anayasa çalışmalarına hız vereceğiz. Hak ve özgürlüklerin daha etkin bir şekilde korunmasını sağlayacağız.’’
İŞTE YARGI REFORMU İLE ATILACAK ADIMLAR
“Uzlaştırıcı, birleştirici, özgürlükçü, toplumun tüm kesimlerini kuşatan yeni ve sivil bir anayasa çalışmalarımıza hız vereceğiz.”
“Adalete güvenin tam olarak tesis edilmesi için ceza adaleti sisteminde mağdur odaklı yeni politikaları uygulamaya alıyoruz.”
“Hukukun üstünlüğünü esas alan Yeni Strateji Belgesiyle etkin ve hızlı işleyen bir adalet sistemi inşa edeceğiz.”
“İfade, basın özgürlüğü, kişi hürriyeti ve güvenliğine ilişkin standartları yükseltecek, yeni hak arama yollarını çeşitli tedbirlerle tahkim edeceğiz.”
“Yeni düzenlemelerle duruşmaların 2 aydan fazla ertelenmemesini ve bazı uyuşmazlıkların da duruşma yapılmaksızın çözülmesini sağlayacağız.”
‘’Savunmanın güçlendirilmesi ve avukatların adli süreçlere daha etkin katılabilmesi için avukatlık kanunu güncellemeyi hedefliyoruz. Stajyer avukatlarımıza stajyer desteği sağlayacağız.’’
‘’Mahkeme sayılarını artıracak, tek hakimle çalışan bazı mahkemelerin heyet halinde çalışmasını temin edeceğiz.’’
“Çevre, sağlık, sigorta, trafik ve iş kazalarından kaynaklanan dava türleri için yeni ihtisas mahkemeleri kurulacak.”
“Noterlik Kanunu’nu yenileyecek, hukuk fakültesi mezunlarının görev alacağı yeni bir müessese olarak noter yardımcılığını sisteme kazandıracağız.”
“Hak ve özgürlüklerin korunması ilkesine uygun şekilde suç, yaptırım ve infaz dengesini toplumsal ihtiyaçlar çerçevesinde düzenleyeceğiz.”
“Suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçu ile vücut dokunulmazlığına, hürriyete ve çevreye karşı işlenen suçların cezalarını artırıyoruz.”
“Nişan, düğün, asker uğurlaması gibi kişilerin toplu bulunduğu etkinliklerde silahla ateş edilmesi vakalarına dönük cezaları önemli ölçüde ağırlaştırıyoruz.”
‘’Aile içi ve kadına yönelik şiddet suçları soruşturma bürolarını ülke sathında yaygınlaştıracağız.”