Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları Konseyi’nin 11. Zirvesi, Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te yapıldı. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’un ev sahipliğinde, “Türk Dünyasının Güçlendirilmesi: Ekonomik Entegrasyon, Sürdürülebilir Kalkınma, Dijital Gelecek ve Herkes İçin Güvenlik” temasıyla gerçekleştirilen zirveye liderler Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda toplandı.
Zirvede, ilk kez 2012’de belirlenen bayrağın yerine, ortak bir kararla yeni bir bayrak kabul edildi. Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye ve Özbekistan liderleri tarafından onaylanan bayrağın tasarımında, sekiz köşeli yıldız Türklüğün simgesi olarak yer alıyor.SEKİZGEN KÖŞE, TÜRK DEVLET YAPISINI TEMSİL EDİYOR
Sekizgen, yüzyıllardır süregelen Türk devlet yapısını simgeler ve cumhuriyetin onaylanmasıyla istikrar, bağlılık ve ortak Türk kültürel mirasının gücü vurgulanır. Türk ve İslam geleneklerinde sekizgen, örgütün ileriye dönük yolunu aydınlatan bir rehberlik ve bilgelik sembolü olarak kabul edilir.
Yeni bayrağın tasarımında, sekizgen, hilal ve yıldız figürleriyle birlikte, turkuaz mavi bir zemin üzerine eşit şekilde dağılmış düz ışınlı bir güneş tasarımı bulunuyor. Mavi arka plan, Türk milletlerinin birliğini ve barış ile refahı simgeliyor. Ayrıca, tarihsel olarak mavi rengin Türk kültürüyle güçlü bir bağı olduğu vurgulandı.
Güneş, kırk eşit ışınla ışığı, açıklığı ve canlılığı temsil eder. Işınlar, Türk dünyasının daha parlak ve müreffeh bir geleceğe yönelmesini sağlayan paylaşılan değerler ve ortak vizyonu simgeler.
Hilal ve yıldız, Türk devletçiliğini, büyümeyi, geleceğe dair umutları ve ilerlemeyi temsil eden yaygın bir semboldür. Bu öğeler, Türk devletlerinin zengin ortak geçmişine dayanan örgütün dinamik ve ileriye dönük vizyonunu yansıtır.
Bu bayrak, Türk Devletleri Teşkilatı’nın temel misyonunu oluşturan Türk kimliğini, birliğini, ortak mirasını ve güçlü işbirliğini simgeleyen sembollerle tasarlanmıştır.