Kerkük Valilik binası önünde toplanan Türkmenler, seçimlerin kendilerini dışladığını belirterek bu durumu kabul etmediklerini ifade ettiler. Protestocular, Kerkük yerel yönetiminde söz sahibi olma taleplerini dile getirirken “Hakkımızı söke söke alacağız” ve “Kerkük Türk’tür Türk kalacak” sloganları attılar.
ITC Başkanı Hasan Turan, gösteriye katılarak KYB’nin girişimleriyle oluşturulan yerel yönetimin yasal olmadığını ve bu duruma itiraz ettiklerini söyledi. Turan, yerel yönetim kararının iptali için mahkemeye başvurduklarını ve kararın beklenmekte olduğunu belirtti. Ayrıca, Türkmenlerin olmadığı bir Kerkük’te barış ve istikrarın sağlanamayacağını vurguladı.
Protestoya Türkmen yetkililerin yanı sıra Kerküklü Arap yetkililer de destek verdi. Kerkük Vilayet Meclisinin en yaşlı üyesi Rakan el-Cuburi, KYB’nin Türkmen, Arap ve KDP üyelerini dışlayarak gerçekleştirdiği toplantının yasal olmadığını ve buna karşı sessiz kalmayacaklarını ifade etti.
Göstericiler, Irak bayraklarının yanı sıra Türkmeneli ve ITC bayraklarını da taşıdılar. Irak güvenlik güçleri, protesto sırasında geniş güvenlik önlemleri aldı.
ITC, 10 Ağustos’ta KYB tarafından oluşturulan Kerkük yerel yönetimine karşı Türkmen halkına protesto çağrısında bulunmuştu.
10 Ağustos’ta Bağdat’ta bir otelde toplanan Kerkük Vilayet Meclisinin 5 KYB, 3 Arap ve 1 Hristiyan üyesi, Kerkük valiliği ve il meclis başkanlığı için oylama yapmıştı. Bu oylamada KYB’li Rebvar Taha valiliğe, Arap üye Muhammed Hafız ise meclis başkanlığına seçilmişti. Ancak Türkmen, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) üyeleri ve 3 Arap üye bu oylamayı boykot ederek toplantıya katılmamıştı.
ITC, toplantının yasal olmadığını belirterek, iptali için Yüksek Federal Mahkeme’ye başvurdu. Buna rağmen, Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid, Rebvar Taha’yı Kerkük Valisi olarak atayan Cumhuriyet Kararnamesini imzalayarak Taha’ya teslim etmişti.
Kerkük Vilayet Meclisi, 16 sandalyeden oluşuyor.