Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kerkez Ülkemize ve milletimize yakışan bir anayasayı oluşturacağımıza yürekten inanıyorum

Yargıtay Başkanı Kerkez, “Yeni anayasamızın gerek hazırlık süreci gerekse içeriği itibari ile bu ülkeyi seven herkesi kapsayıcı nitelikte olması son derece önemlidir. Milletimizin ufkunu açan, çağdaş medeniyetler seviyesinin de üstüne çıkmamızı sağlayacak, bir yandan kendi tarih ve kültürümüzü yansıtan, diğer yandan evrensel nitelikte olan güzel bir anayasa ile gelişme sağlayacağımız kuşkusuzdur.” dedi.

Yargıtay Başkanı Kerkez, "Yeni

2024-2025 Adli Yıl Açılış Töreni, Yargıtay’daki İsmail Rüştü Cirit Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yargı mensupları ve davetliler katıldı. Törenin açılış konuşmasını Yargıtay Başkanı Ömer Kerkez yaptı. Kerkez, yeni adli yılın başlamasıyla birlikte yargının önündeki zorluklar ve çözüm önerileri üzerine detaylı değerlendirmelerde bulundu.

“Yeni Anayasaya İhtiyaç Var”

Yargıtay Başkanı Kerkez, konuşmasında ülkemizin daha demokratik, özgürlükçü, çağdaş ve kapsayıcı bir anayasaya ihtiyacı olduğunu vurguladı. Bu konuda yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:

“Yeni anayasamızın gerek hazırlık süreci gerekse içeriği itibari ile bu ülkeyi seven herkesi kapsayıcı nitelikte olması son derece önemlidir. Milletimizin ufkunu açan, çağdaş medeniyetler seviyesinin de üstüne çıkmamızı sağlayacak, bir yandan kendi tarih ve kültürümüzü yansıtan, diğer yandan evrensel nitelikte olan güzel bir anayasa ile gelişme sağlayacağımız kuşkusuzdur. Ülkemizi çok seven ve ülkemiz için en iyisini isteyen herkesin bir araya gelmesi ile ülkemize ve milletimize yakışan bir anayasayı oluşturacağımıza yürekten inanıyorum.”

“Milli Hukuk Sistemi” Önerisi

Kerkez, Türkiye’nin Avrupa hukukuna uyum sağlamaya çalışmak yerine, kendi tarih ve kültürüne uygun bir “Milli Hukuk Sistemi” geliştirmesi gerektiğini belirtti. Bu yönde yapılacak yoğun çalışmaların önemine değinerek, şunları ekledi:

“Bizler tarihimizle, kültürümüzle, karakterimizle ve adaletimizle nam salmış bir milletiz. Bu nedenle, hak kavramının tam olarak tecelli ettiği örnek bir anayasa ve buna uygun bir yargı ve hukuk sistemimizle dünyaya örnek olmamızın önünde hiçbir engel yoktur.”

Gazze’deki Zulme Tepki

Konuşmasında Gazze’de yaşanan insanlık dışı zulümlere de değinen Kerkez, bu zulmü yapanların bir gün mutlaka cezalarını çekeceklerini ifade etti. Kerkez, “Bu zulmü yapanlar bir gün mutlaka cezalarını çekeceklerdir. Çünkü ilahi adalette zaman aşımı yoktur” diyerek uluslararası hukukun bu konuda yeterli olmadığını vurguladı.

Yargının İş Yükü ve Hukuk Bilincinin Önemi

Kerkez, yeni adli yıla başlarken yargı kurumlarının önünde yüz binlerce dosya bulunduğunu belirtti. Yargının iş yükünün azaltılmasının önemine değinen Kerkez, dava sebeplerinin iyi incelenmesi ve bu sebepleri giderecek çözümler üretilmesi gerektiğini söyledi. Hukuk bilincinin daha ilkokuldan itibaren verilmesi gerektiğini belirten Kerkez, koruyucu hukuk tedbirlerinin önemine şu sözlerle dikkat çekti:

“Hukuk kurallarına ve toplum kurallarına uyma fikri aşılanmalıdır. Koruyucu hekimliğin mantığı esas alınarak, tabiri caizse koruyucu hakimlik anlamında önleyici hukuk tedbirleri alınmalı, daha hukuki ihtilaf ortaya çıkmadan bunu engelleyecek, çıkması halinde ise çok hızlı ve pratik bir şekilde çözümünü sağlayacak düzenlemeler getirilmelidir.”

Liyakat ve Hukukun Üstünlüğü

Kerkez, adaletin tesisinde liyakatin önemine vurgu yaptı. “Adalet liyakattir, liyakat adalettir” diyen Kerkez, hakim ve savcıların mesleğe ilk alımlarında ehliyet, kabiliyet, kapasite, karakter gibi özelliklerin önemini dile getirdi. Ayrıca, hukukun üstünlüğünün toplumlar için en önemli kavramlardan biri olduğunu belirterek, hukukun üstünlüğünün mutlaka tesis edilmesi gerektiğini “Bir toplumda düzenin sağlanması, güvenin oluşturulması, endişenin olmaması ve gelecekten emin olunması için hukukun üstünlüğünün mutlaka tesis edilmesi son derece elzemdir.” diyerek anlattı.

FETÖ ve Liyakat Vurgusu

Kerkez, konuşmasında FETÖ’nün yargı içerisindeki yapılanmasına da değindi. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından örgütün önemli ölçüde etkisiz hale getirildiğini belirten Kerkez, bundan sonra FETÖ benzeri bir paralel yapının kurulmasına devletin ve milletin asla müsaade etmeyeceğini söyledi. Bu konuda doğruluk, objektiflik ve liyakat temeline dayanan bir sistemin her zaman en doğru sistem olacağını şu sözlerle dile getirdi

“Doğruları yapmak, yanlışların hepsini bertaraf etmeye yetecektir.”

Yeni Adli Yıl Temennileri

Kerkez, konuşmasının sonunda, yeni adli yılda adalet ve güven ortamının daha da gelişmesini, davaların daha çabuk sonuçlanmasını ve vatandaşların haklarına daha hızlı ulaşmasını temenni etti.

KAYNAK: AA