Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Her 10 dakikada 1 kadın ya da kız çocuğu aile içi şiddetin kurbanı oluyor!

Birleşmiş Milletler (BM), her 10 dakikada bir kadın veya kız çocuğunun eşi ya da aile bireyi tarafından öldürüldüğünü açıkladı. “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” kapsamında yayımlanan rapor, dünya genelinde kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin boyutlarını gözler önüne seriyor.

Birleşmiş Milletler (BM), her

BM Kadın Birimi ve BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) tarafından hazırlanan raporda, kadın ve kız çocuklarına yönelik öldürmelerin yüzde 60’ının eşler veya diğer aile bireyleri tarafından gerçekleştirildiği vurgulandı.

2023’te 85 bin kadın ve kız çocuğu öldürüldü

Raporda, 2023 yılında dünya genelinde 85 bin kadın ve kız çocuğunun kasten öldürüldüğü, bu ölümlerin 51 bin 100’ünün aile içi şiddet sonucu gerçekleştiği belirtildi. Her gün ortalama 140 kadın ve kız çocuğunun hayatını kaybettiği ifade edilen raporda, en yüksek ölüm oranının Afrika’da görüldüğü, bunu Amerika ve Okyanusya’nın takip ettiği kaydedildi.

Guterres: “Kadınlara yönelik şiddet insanlık için utanç verici”

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” vesilesiyle yaptığı açıklamada, kadın ve kız çocuklarına yönelik şiddeti “insanlık için utanç verici bir salgın” olarak nitelendirdi.

Her toplumun ve ülkenin bu şiddetten etkilendiğini belirten Guterres, “Dünya, çatışma, iklim değişikliği ve açlık krizlerinin derinleştirdiği eşitsizliklerle karşı karşıya. Cinsel şiddetin savaş aracı olarak kullanılması, kadınların acısını daha da artırıyor. Ayrıca kadın düşmanlığının çevrim içi yükselişi ve hakların aşınması da kaygı verici bir durum oluşturuyor.” dedi.

Çözüm çağrısı

BM, bu şiddetin durdurulması için hükümetlere, sivil toplum kuruluşlarına ve bireylere harekete geçme çağrısı yaptı. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, kadınların yasal haklarının korunması ve şiddetin önlenmesine yönelik küresel çabaların artırılması gerektiği bir kez daha vurgulandı.

Kadına yönelik şiddetin sona erdirilmesi için farkındalık yaratmaya yönelik çalışmalar sürerken, BM’nin açıkladığı bu veriler, sorunun küresel boyutlarını açıkça ortaya koyuyor.