Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Avrupa’nın yeni krizi yağdan çıktı

Avrupa’da artan maliyetler ve üretim sıkıntısı nedeniyle tereyağı fiyatları hızla yükseldi. Tüketiciler rekor fiyatlarla karşı karşıya kalırken, bazı süpermarketler tereyağını güvenlikli raflarda saklamaya başladı.

Avrupa'da artan maliyetler ve üretim sıkıntısı nedeniyle tereyağı fiyatları hızla

Avrupa’da tereyağı fiyatlarındaki yüksek artış, tüketiciler için büyük bir ekonomik yük haline geldi. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde tereyağı fiyatları şubat ayında yıllık ortalama yüzde 30 oranında artış gösterdi. Almanya’da ise bu oran yüzde 39,8’e kadar çıktı.

Bu fiyat artışları, ocak ayında Avro Bölgesi’nde yüzde 2,5 olarak açıklanan genel enflasyon oranının çok üzerinde seyretti.

MARKETLERDE TEREYAĞINA SINIRLAMA

Tereyağı fiyatlarındaki dalgalanmalar nedeniyle süpermarketler yeni önlemler aldı. Birçok markette panik alımlarını önlemek için kişi başına maksimum 4 paket tereyağı satın alma sınırı getirildi. Bazı süpermarketlerde ise tereyağı, havyar gibi lüks ürünlerle birlikte güvenlikli raflarda saklanıyor.

Tereyağııı

POLONYA STOKLARINDAKİ TEREYAĞINI PİYASAYA SÜRÜYOR

Tereyağı krizi, Polonya’da siyasi gündeme taşındı. Mayıs 2025’teki cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde hükümet, fiyatları düşürmek amacıyla Aralık 2024’te stratejik tereyağı rezervinden 1.102 ton ürünü piyasaya sürme kararı aldı. Polonya Stratejik Rezervler Ajansı, tuzsuz dondurulmuş tereyağının kilosunu 7 dolardan satışa sundu.

ÜRETİM KAPASİTESİ DARALMAYA BAŞLADI

Avrupa’da süt ve tereyağı üretimi, artan maliyetler nedeniyle gerilemeye devam ediyor. Çiftçiler pahalı ham madde ve enerji fiyatları, düşük süt fiyatları ve yüksek nakliye masraflarıyla mücadele ederken, üretim kapasitesi daralmaya başladı.

Tereyağı Krizi

Özellikle yem fiyatlarının yükselmesi nedeniyle süt yağ oranı düşerken, bu durum tereyağı üretiminin azalmasına yol açtı. Ayrıca Avrupa’daki inek sayısı 20 milyonun altına geriledi. Hollanda ve İrlanda gibi süt endüstrisinin güçlü olduğu ülkelerde tarım politikalarına dair tartışmalar sürerken, çiftçilerin hükümetlere yönelik protestoları da giderek artıyor.