Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

MİT, 1920-1948 arasındaki gizli belgeleri kamuoyuna sundu

Milli İstihbarat Teşkilatı, 1920-1948 yıllarına ait bazı istihbarat belgelerini internet sitesinde kamuya açtı.

Milli İstihbarat Teşkilatı, 1920-1948

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), tarihî belgeler içeren özel koleksiyonunu kamuoyuyla paylaştı. Bu koleksiyonda, en eskisi 1920 yılına ait 17 belge MİT’in internet sitesinde ziyaretçilere sunuldu.

Yayımlanan belgeler arasında, 1920’li yıllarda Adana ve Mersin’de faaliyet gösteren yabancıların istihbarat raporları, İstiklal Harbi sırasında Karakol Cemiyeti’ne sızarak Mustafa Kemal Paşa’ya yakınlaşan ve İngiliz casusu olduğu ortaya çıkan Mustafa Sagir’e ait belgeler yer alıyor. Ayrıca “Rebeka” kod adlı casus Dilber Cavidan ile ilgili “acil” ibareli 1921 tarihli rapor ve Genelkurmay Başkanlığı’na (Erkan-ı Harbiye-i Umumiyye) gönderilen mühürlü belgeler de dikkat çekiyor.

Hatay’ın Anavatana Katılmasıyla İlgili Raporlar

Belgeler arasında, Hatay’ın Türkiye’ye katılması sürecinde, Fransızların Tunus, Cezayir ve Fas’a öncelik verdiği ve gerektiğinde İskenderun’dan çekileceklerine dair istihbarat bilgisi içeren 1938 tarihli raporlar da yer alıyor.

Goebbels ve Halide Edip’e Yönelik İstihbarat Belgeleri

Bir diğer dikkat çeken belge ise, 1939’da gazeteci gibi davranarak Türkiye’ye gelen Alman Propaganda Bakanı Joseph Goebbels’e yaklaşan bir MAH mensubunun tuttuğu rapor. Öte yandan, 1935’te Halide Edip Adıvar’ı takip talebinin MAH tarafından reddedildiğine dair belge de paylaşılanlar arasında.

MİT’in “özel koleksiyon” başlığı altında yayımladığı belgeler, teşkilatın tarihî rolünü gözler önüne sererken, MAH’ın kuruluş yıllarındaki operasyonlarına da ışık tutuyor.

KAYNAK: Haber Merkezi