Dışişleri Bakanı Fidan, “Netanyahu’nun stratejileri hem kendi ülkesini hem de müttefiklerini büyük bir ateşin içine çekiyor, savaşı yayma arzusu var” dedi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD’nin New York kentindeki Türkevi’nde TRT Haber’e gündeme dair açıklamalarda bulundu.
Gazze’deki soykırıma değinen Bakan Fidan, “Gazze meselesi bir turnusol kağıdı görevi gördü. Maalesef uluslararası sistemin, başta BM’nin hayati organları olmak üzere bazen çalışmadığını, bazen iflas ettiğini gösteren bir durum” ifadelerini kullandı. Gazze’deki soykırımın bir trajedi olduğunu ancak daha büyük trajedinin uluslararası sistemin ikiyüzlülüğü olduğunu vurgulayan Fidan, “Bu ikiyüzlülük, benzer başka soykırımları, kuralsızlıkların, hukuksuzlukların önünü açacak. Bu sistemik hatayı biz düzeltmezsek Gazze’ye benzer çok fazla sorun alanıyla karşılaşacağız” dedi.
SAVAŞI BÖLGEYE YAYACAK
Fidan, bir yıl önce söylediklerinin vuku bulduğunu söyledi. Fidan, “Yani İsrail durdurulmazsa Gazze’de, Filistin’de bu savaşı başka yerlere de taşıyacak diye söylemiştik” diye konuştu. İsrail’in Gazze’nin ardından şimdi cepheyi Lübnan’a taşıdığını kaydeden Fidan, “Bu birçok aktör için sürpriz olmadı. Gelecek sene bu operasyonu nereye taşıyacak? Onu da hep beraber göreceğiz. Ama görünen o ki şu anda savaşın bölgeye yayılımı konusunda İsrail’de, Netanyahu ve ekibi içinde ciddi bir arzu var, bunu ilerletmeye çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.
ÜRKÜTÜCÜ BİR DURUM
Fidan, Amerika ve uluslararası toplumun bu konudaki sessizliğinin de ürkütücü bir duruma geldiğini dile getirerek, bu işleri bilen biri olarak İsrail’in, Hizbullah’a yönelik son iki haftada düzenlediği saldırılara istihbarata dayalı olarak uzun zamandır hazırlık yaptığına dikkati çekti. Nasrallah’ın bölge ve Lübnan için önemli figür olduğunu kaydeden Fidan, şu ifadelerini kullandı: “Onun yokluğunun bıraktığı boşluğun zor doldurulacağını düşünüyorum. Hem Hizbullah için hem İran için Nasrallah’ın ölümü büyük bir kayıp oldu. Kendisiyle savaş başladıktan 10 gün sonra Lübnan’da görüşmüştük. Çok zor şartlar altında, gerçekten zor şartlar altında bir görüşme imkanımız oldu. İsrail, Gazze’deki hedeflerine ulaştıktan sonra şimdi Lübnan’a geldi. Lübnan’dan sonra nereye gider? Buna ilişkin birtakım öngörülerimiz var, şimdilik o öngörüler bizde kaldı.”
ABD DE BUNDAN RAHATSIZ
Fidan, ABD’nin İsrail’e “dur” demek konusunda başarısız olduğu, Siyonizm’in Amerikan siyasetinde kök saldığı belirtti. Fidan, “Bazı Amerikalılar bu durumdan rahatsızlık duyuyor. ABD’nin bütün gücünün İsrail’in emrinde olması rahatsızlık verici” dedi.
BOMBA DEĞİL GAZI ÖLDÜRDÜ
İsrail Kanal 12 Televizyonu, Nasrallah’ın havalandırması olmayan bir yerde olduğunu ve odasına giren bomba gazları nedeniyle boğularak öldüğünü ileri sürdü. Öte yandan hava saldırılarısının Beyrut’ta büyük yıkıma yol açtığı görüldü. Dahiye’de enkazdaki çukurdan Nasrallah’ın cansız bedeni vinç yardımıyla vücut bütünlüğü korunmuş şekilde çıkarıldı.
‘VASİYETİNİ YAZ ORTAKLARIN SENİ SATTI’
Lübnan’daki Arap İslam Konseyi Genel Sekreteri Muhammed Ali el-Hüseyni’nin, Hizbullah lideri Nasrallah’ı suikasttan günler önce bu sözlerle uyardığı ortaya çıktı.
Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın öldürülmesinin yankıları sürerken, Lübnan’daki Arap İslam Konseyi Genel Sekreteri Muhammed Ali el-Hüseyni’nin Nasrallah suikastından 4 gün önce Al Arabiya’ya verdiği bir röportajda Hizbullah liderini uyardığı ortaya çıktı. Hüseyni, “Nasrallah, İran’ın senin hakkında ne dediğini bilseydin, denklem tersine dönerdi. Vasiyetini yaz, çünkü Kudüs’e girme hayallerin seni aldattı, ortakların da seni sattı” dedi. Suikastın ardından Nasrallah ile birlikte fotoğrafını paylaşan Hüseyni, “Lübnan’ı birlikte özgürleştirdik. İsrail’i kovduk. Fakat sen kardeşlerini, milletini değil İran’ı tercih ettin. Onlar da seni mazlumlara karşı kullanıp ortada bıraktı.” ifadelerini kullandı.
Fransa gazetesi Le Parisien’e konuşan Lübnanlı bir güvenlik kaynağı ise Nasrallah’ın yerini İsrail’e “İranlı bir ajanın bildirdiğini” ileri sürdü.
İSRAİL 4 ÜLKEYİ VURDU
Ortadoğu’daki çatışmalar şiddetini artırdı. Savaşı bölgeye yaymaya çalışan İsrail ordusu, Filistin’deki saldırılarının ardından Beyrut’un Dahiye bölgesi ve Sur kentine yoğun hava saldırıları düzenledi. Yemen’in Hudeyda Limanı’nı vuran İsrail güçleri, Suriye’de de İran destekli grupları hedef aldı. 4 ülkeye saldıran işgalcilerin saldırısıyla ölü sayısı artıyor.
2 KOMUTAN ÖLDÜRÜLDÜ
İsrail, Dahiye bölgesindeki hava saldırısında Hizbullah’ın Önleyici Güvenlik Birimi komutanı ve Merkez Konseyi üyesi Nebil Kavuk ile askeri komutanlarından Ali Karaki’nin de öldürüldüğünü açıkladı.
HİZBULLAH’IN YENİ LİDERİ EL-DİN OLDU
Hizbullah, öldürülen lideri Hasan Nasrallah yerine geçecek ismi belirledi. Nasrallah’ın kuzeni olan Haşim Safi el-Din, Hizbullah’ın yeni lideri oldu. Hizbullah içerisinde siyasi ve askeri karar alma süreçlerinde kritik bir rol oynayan ve İran ile güçlü ilişkileri bulunan el-Din bölgedeki direniş faaliyetlerini koordinesinden de sorumluydu.
BÜYÜK GÖÇ DALGASI
İsrail’in bombalarının hedefi olan 20 bin kişi Lübnan’dan Suriye’ye geçti. Lübnan Başbakanı Necib Mikati, İsrail’in hava saldırıları nedeniyle yerinden edilenlerin sayısının bir milyona yaklaştığına dikkati çekerek, Lübnan tarihinin en büyük göç dalgasının yaşandığını ifade etti. Mikati, “118 bin kişi, 778 sığınma merkezine yerleştirildi. Lübnan tarihin en büyük göç dalgasıyla karşı karşıya” dedi.