Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Al birini vur ötekine

ABD’nin iki başkan adayı, ekrandaki ilk kapışmada ‘İsrail’e destek’ yarışına girdi.

ABD'nin iki başkan adayı,

ABD’de başkanlık yarışında Joe Biden ile Donald Trump canlı yayında kozlarını paylaştı. Trump, Biden’ı Filistinlilere yakınlık duymakla suçladı; Biden ise “İsrail’e ihtiyaç duydukları tüm silahları sağlıyoruz” dedi.

ABD’de 5 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimleri için yarışan Demokrat Partili Joe Biden ile Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump, ilk canlı yayında kozlarını paylaştı. İkili yaklaşık 4 yıl sonra ilk kez bir araya gelirken, dünyanın yakından takip ettiği münazaraya Biden ve Trump, CNN’in Atlanta’daki stüdyosunda sahneye birbirini selamlamadan ve el sıkışmadan çıktı. İki liderin ekonomik ve siyasi mesajlarının yanı sıra en çok merak edilenlerin başında dünyanın gözü önünde İsrail’in Gazze’de uyguladığı ‘soykırım’ için söyleyecekleriydi. İki aday da ‘akan kanın durması’ için değil, katliamın sürmesi için birbiriyle yarıştı.

BIDEN’DAN İSRAİL’E TAM DESTEK

Trump Gazze’yle ilgili soruya “ABD Başkanı Biden’ın İsrail politikasını eleştirerek ‘Filistinlilere yakınlık duymakla’ suçladı. Trump, Biden’ın İsrail’e karşı çok kısıtlayıcı davrandığını iddia etti. İsrail’in Hamas’a karşı savaşta daha serbest hareket etmesine izin verilmesi gerektiğini savunan Trump, “Onları bırakıp, başladıkları işi bitirmelerine izin verilmesi gerekiyor” dedi. Başkan Biden ise Trump’ın tepkisine ABD’nin müttefiki İsrail’e desteğinde hiçbir şüphe bulunmadığını söyledi. ABD’nin İsrail’e vermeyi reddettiği tek şeyin bir tonluk yıkıcı bombalar olduğunu ileri süren Biden, “Biz İsrail’e ihtiyaç duydukları tüm silahları ve ihtiyaç duydukları zaman sağlıyoruz. Bu arada İran kapsamlı bir balistik füze saldırısı başlattığında dünyayı İran aleyhinde organize eden kişi bendim. İsrail’i biz kurtardık. İsrail için en büyük destek kaynağı biziz” diye konuştu. Gazze’de savaşın durması için teklif ettiği ateşkes planını savunan Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun da bu ateşkes planını kabul ettiğini ileri sürdü.

AHLAKİ SEVİYE DÜŞTÜ

Ekonomideki vergi kesintilerinden cari açığa kadar yaşanan olumsuzluklardan birbirini suçlayan Biden ve Trump milyonların önünde ahlaki seviyede de ‘düşük performans’ sergiledi. Trump’ın ‘sus payı’ davası ve Hunter Biden’ın yasadışı silah edinmesi gündeme geldi. Canlı yayında 6 Ocak Kongre saldırılarıyla ilgili tartışma sırasında Trump ile Biden’ın birbirlerine kişisel olarak saldırıları şiddetlendi. Trump, Demokratları, 6 Ocak Kongre baskınına karşı kendi önerisine rağmen yeterince önlem almamakla suçlarken, Biden ise “Benim burada gördüğüm tek suçlu kişi mahkeme tarafından suçlu bulunmuş kişidir” diyerek Trump’ın ‘sus payı’ davasında jüri tarafından mahkum edilmesine atıfta bulundu. Trump da buna karşılık uyuşturucu bağımlısıyken yasa dışı şekilde silah edinmekten suçlu bulunan Biden’in oğlu Hunter Biden’ı işaret ederek, “Kendi oğlu yüksek derecede suçlu bulundu. Muhtemelen kendisi de görevi biter bitmez sınırdaki ölümlerden, Ukrayna’daki olaylardan dolayı suçlu bulunabilir” dedi. Biden da Trump’a, “Hakkında, kadınları toplum içinde taciz etmekten, eşin hamileyken bir yetişkin film yıldızı ile girdiğin ilişkiye kadar hâlâ itham edildiğin suçlamalar var, sen ne diyorsun? Ahlak seviyen, bir sokak kedisi ile aynı seviyede” diye konuştu.

TRUMP’TAN EZİCİ ÜSTÜNLÜK

CNN International, program sonrası yayınladığı ankette Trump’ın yüzde 67 ile düellonun kazananı olduğunu açıkladı. Demokratlar, programdaki performansı ve hareketleri sonrası Biden’ın adaylığını tartışmaya başladı.

HABER: Merkezi